Toyota wint 6 Hours of Fuji

12 okt 2014
foto's: FIA WEC / Richard Washbrooke - AdrenalMedia.com

Toyota heeft haar thuisrace in het Japanse Fuji gewonnen. De #8 van Anthony Davidson en Sebastien Buemi controleerde de ganse race en finishte met 25.627 seconden voorsprong op hun teamgenoten Alex Wurz, Stephane Sarrazin en Kazuki Nakajima in de Toyota #7. Na Silverstone en Spa is het de derde zege voor de #8 dit seizoen. Mark Webber, Brendon Hartley en Timo Bernhard eindigden in de Porsche #20 op de derde plaats.

De overwinning betekent dat ze hun leiding in het kampioenschap tot 27 punten uitbouwen op Marcel Fassler, Benoit Treluyer en Andre Lotterer in de Audi #2. Zij kwamen pas als zesde over de finish. Ook heeft Toyota de leiding bij de constructeurs van Audi overgenomen en leiden met 8 punten voorsprong op de Duitsers.

De bandenstrategie was van cruciaal belang hier in Fuji en bepaalde uiteindelijk over winst en verlies. Bij Porsche verkozen ze om dubbele stints te rijden met de banden wat hen uiteindelijk te veel tijd verloren.

In de beginfase van de race was Webber in staat om het tempo van de Toyota te volgen maar een trage leegloper verplichte de Australiër al in de achtste ronde te pitten.

De vierde plaats was voor de tweede Porsche, de #14 van Marc Lieb, Neel Jani en Romain Dumas voor de Audi #1 van Tom Kristensen, Lucas Di Grassi en Loic Duval.

2014-6-Heures-de-Fuji-Adrenal-Media-jr7-1695

Foto: John Rourke – AdrenalMedia.com

Bij de LMP1-L ging de overwining naar de Rebellion-Toyota #13 Andrea Belicchi, Dominik Kraihamer en Fabio Leimer.
Even ontstond er chaos in de pitlane toen Christophe Bouchut zijn Lotus CLM P1/1 binnenreed maar bij de ingang stopte. Zijn wagen had vuur gevat. De Fransman was instaat om tijdig uit zijn wagen te stappen die gedeeltelijk uitbrandde.

Bij de GTE Pro waren het de AF Corse Ferrari’s die de plak zwaaiden met winst voor de #51 van Gianmaria Bruni and Toni Vilander voor de zusterwagen, de #71 van Davide Rigon en James Calado. Bruni en Vilander verstevigen met hun overwinning hun voorsprong in het kampioenschap.

Bij de Amateurs was er winst voor de Aston Martin #95 van Kristian Poulsen, David Heinemeier Hansson en Nicki Thiim.

auteur: Luc Huybrechts