Buhk en Götz winnen Blancpain hoofdrae in Zolder, Vanthoor derde

19 okt 2014
foto's: Blancpain GT Series / Brecht Decancq Photography

Maximilian Buhk en Maximilian Götz hebben de Blancpain Sprint hoofdrace in Zolder gewonnen. Na een intense wedstrijd reden ze in hun HTP Motorsport Mercedes #84 naar hun derde zege van het seizoen. Zij versloegen Jeroen Bleekemolen en Hari Proczyk in de Grasser Racing Lamborghini #28, zeg maar hun directe rivalen voor de titel.

Onze landgenoot Laurens Vanthoor en zijn teamgenoot Cesar Ramos in de WRT Audi R8 #1 konden beslag leggen op de laatste podiumplaats. Maar Vanthoor had veel meer van zijn thuisrace verwacht.

Vanthoor: “Natuurlijk had ik graag gewonnen in mijn thuisrace, vooral omdat ik geen kans meer maak in het kampioenschap. Na de pole positie, de zege gisteren en de snelste tijd in de warm-up, vormt deze derde plaats een ontgoocheling. Een podium blijft een podium, maar ik ben teleurgesteld.

De bewogen start promoveerde Buhk van de zesde startplaats naar de vierde positie waar hij aansloot achter de twee Lamborghini’s van Peter Kox en Hari Proczyk die in de rush naar de eerste linkse de leiding nam, terwijl polesitter Cesar Ramos in zijn WRT Audi naar de derde plaats terug viel. Niet echt een top weekend voor de WRT mannen, want één bocht later werd Enzo Ide in de WRT Audi #2 van de baan getikt met een opgave tot gevolg.

Ook bij WRT teambaas Vincent Vosse viel de teleurstelling van het gezicht af te lezen: “We hadden op beter gehoopt in de kampioenschapsrace, zeker hier in Zolder, maar om een of andere reden lijkt het maar niet te willen lukken in de zondagraces. Race 1 wonnen we vier keer dit jaar, in Race 2 behaalden we slechts een maal de zege… Vandaag legden Ramos en Vanthoor een foutloos parcours af, hoewel de start misschien iets beter had gekund, maar de Mercedes en een Lambo bleven hen voor… Ide-Rast hadden dan weer een pechweekend, terwijl youngsters Abril-Lisowski bijna de klassetitel te pakken hebben. Ook voor Ortelli-Richelmi verliep het weekend eerder moeilijk.

In de tweede ronde kwam de safety car voor de eerste keer op de baan, andermaal enkele ogenblikken later gevolgd met een tweede interventie na een incident waarbij de #177 GT Russian Team Mercedes van Alexey Vasiliev zwaar in de vangrails terecht kwam, maar gelukkig bleven alle betrokkenen ongedeerd.

De race draaide uit op een boeiende strijd op het scherp van de snee doorheen het hele veld. Leider Proczyk in de #95 NSC Motorsports Lamborghini moest in de pitlane het strijdperk verlaten na een probleem bij de bandenwissel rechts achteraan. Na de pitstop kwam de #84 HTP Motorsports Mercedes aan de leiding weer de baan op, opgejaagd door Bleekemolen in de #28 Grasser Racing Team Lamborghini en Vanthoor in de #1 Belgian Audi Club Team WRT Audi. De jacht ging door tot op het einde, maar niemand kon de Mercedes verschalken.

In de strijd voor de titel behoudt Götz met 142 de 16 punten voorsprong op zijn teamgenoot Buhk maar loop tot 27 uit op Proczyk en Bleekemolen. Enzo Ide is na zijn opgave van vandaag definitief uitgeschakeld voor kampioenschapwinst.

auteur: Luc Huybrechts