Lopez WTCC kampioen 2014

26 okt 2014
foto's: FIA WTCC

José María López mag zich vanaf vandaag WTCC kampioen noemen. Hij pakte in de eerste race in Suzuka de overwinning maar dat zou evenwel geen uitsluitsel geven op zijn eerste titel in het wereldkampioenschap voor toerwagens. Dat uitsluitsel kwam er wel toen in de zevende ronde zijn enige rivaal voor de titel en teamgenoot bij Citroën Yvan Muller, toen in tweede positie, met een lekke band de pit in moest en opgaf.

Door het wegvallen van Muller aan de kop promoveerde Tom Chilton in zijn Chevrolet Cruze naar de tweede plaats. De strijd voor deze tweede plaats duurde tot enkele onder voor afvlaggen. Valente die lange tijd de tweede plaats bezette kreeg het in de eindfase van de race moeilijk om zijn wagen onder controle te houden en verloor zijn positie aan Chilton. In de voorlaatste ronde moest de Fransman ook nog Sébastien Loeb en Norbert Michelisz laten passeren.

Gabriele Tarquini eindigde zesde voor Tom Coronel, Dusan Borcovic, Tiago Monteiro en Gianni Morbideli.

Franz Engstler pakte naar gewoonte de overwinning in de TC2 klasse.

Race 2
In race twee bevestigde Gabriele Tarquini dat in het WTCC, door een belabberde kwalificatie, het weekend niet perse in mineur moet eindigen. Geen enkele Honda kon in die kwalificatie doorstoten naar de pole shoot-out met slechts een zesde plaats voor Norbert Michelisz en de tiende plaats voor Tarquini wat hem de pole positie in race 2 opleverde.

Hierin bouwde de 52-jarige Italiaan van bij de start een veilige voorsprong uit en finishte als eerste met bijna 2 seconden verschil op Dusan Borcovic in de Chevrolet Cruze.

Op de derde plaats eindigde de Norbert Michelisz. Met twee podium plaatsen mag Honda dan toch nog van een klein succes spreken in haar thuisrace.

Tom Coronel haalde alles uit de kast om het aanstormende Citroën trio achter zich te houden dat werd aangevoerd door Yvan Muller voor Lopez en Loeb. Even zag het er niet zo best uit voor Yvan Muller. In de beginfase van de race kegelde de uittredend wereldkampioen Hugo Valente op p5 uit de baan. De Fransman werd uiteindelijk slechts bestraft met een waarschuwing terwijl Valente moest opgeven.

In de TC2 klasse ging de overwinning zoals gewoonlijk niet naar Franz Engstler die opgaf maar naar John Filipe in de Campos Racing Seat Leon.

Met nog één race te gaan in Macau in november zijn er nog maximaal 55 punten te verdienen. Lopez kan dus zeker zijn van de titel. Hij heeft nu 422 punten tegenover 305 voor Muller wiens tweede plaats nog niet veilig is. Loeb volgt op de derde plaats met 275 punten.

Uitslag Race 1
WTCC suzuka 2014 race 1

Uitslag Race 2
WTCC suzuka 2014 race 2

auteur: Luc Huybrechts