Belgium Racing review: Dylan & Patric Derdaele op één punt van de leiding

12 jun 2012
foto's: Vincent Huybrechts - startgrid.be

Patric en Dylan Derdaele hebben afgelopen weekend duidelijk hun stempel gezet tijdens de tweede wedstrijd van het BRCC kampioenschap. Vader en zoon waren constant in strijd voor een algemeen podium en de leidersplaats in het algemeen kampioenschap.

Tijdens de openingsrace op Circuit Zolder had Belgium Racing reeds een goede beurt gemaakt via een vierde plaats algemeen en een tweede plaats in de Klasse. En beide piloten wilden deze positieve lijn uiteraard doortrekken.

Tijdens de kwalificatie was het even gokken om op het goede moment en met de goede bandenkeuze te piste te betreden. Regen, halfdroog en dan terug regen maakten het de teams niet makkelijk.

„Ik was net op tijd binnen gekomen toen het een beetje begon op te drogen“, aldus Patric Derdaele. „Ideaal moment om slicks te monteren, maar Dylan wou nog één rondje met regenbanden doorgaan om de piste te verkennen en dan een definitieve keuze te maken. Maar hij maakte er twee ronden van en nadien kregen we een verse regenbui te verwerken en was het kalf verdronken. We moesten ons tevreden stellen met een 14de chrono.“

„Dat maken we wel terug goed tijdens de start“, moet Dylan hebben gedacht. De snelle Limburger voerde de daad bij het woord en realiseerde een onwaarschijnlijke start. Dylan schoot als een kanonbal uit de startblokken en reeds bij het aansnijden Eau Rouge lag hij aan de leiding. Blijkbaar heeft het contract dat Dylan Derdaele heeft afgesloten om de Blancpain Endurance Series te betwisten bij ProSpeed Competition hem nog geen windeieren opgeleverd, want ook vader Patric was onder de indruk van de vooruitgang van zoon Dylan.

Lang kon de youngster echter niet genieten van zijn koppositie, want na enkele ronden werd hij naar de tweede plaats verwezen door de snellere Audi R8 LMS GT3 van WRT. Hij kon wel nog een poos in het spoor blijven van deze snelle GT3-bolide. Na een dik uur wedstrijd pakte Patric het stuur over en ondanks een pirouette kon senior Derdaele de voeling met de top behouden.

De laatste stint was terug voor Dylan die zich nog eens extra recht zette. Hij loodste de Porsche 997 Supercup van Belgium Racing opnieuw richting podium en kwam op een handvol seconden van de Ferrari van Thiers die in tweede positie toefde. Maar een stop & go wegens te fel couperen van de piste en problemen met de versnellingsbak deden hem verhuizen naar de vierde plaats algemeen en tweede in de Klasse. Dylan bolde letterlijk aan een slakkengang over de meet. Een ronde langer was teveel geweest.

„We zijn tevreden over onze snelheid en hebben laten zien dat we kunnen wedijveren met de top ondanks minder vermogen met de Porsche”, aldus nog een gelukkige Patric Derdaele. “Een geweldige prestatie van het ganse team. We staan nu ruim aan de leiding in de Klasse en komen tot op één puntje van de leiding algemeen na de KIA Silhouette van Dockerill / Steveny. Met een beetje meer geluk hadden we de koppositie kunnen pakken. Vooral Dylan heeft vriend en vijand verbaasd door zijn schitterende start en het feit dat hij nadien nog ronden lang in het spoor van de Audi kon blijven”.

Zodoende kan Dylan Derdaele de mindere wedstrijd op Silverstone op een positieve manier vergeten. De vooruitgang die hij boekte onder de vleugels van ProSpeed Competition heeft hij afgelopen weekend geëtaleerd. Ondanks een goede race in de regen was het resultaat in Silverstone niet bevredigend voor het trio Derdaele / van Splunteren / Soulet. Beide Porsches uit de ProSpeed-stal kwamen niet op snelheid.

Rudi Penders: “Alle piloten hebben het beste van zichzelf gegeven, maar door de verandering inzake de Balance of Performance, wat resulteerde in meer gewicht en minder luchttoevoer voor de Porsches maken ons minder competitief“.

Website: http://www.dylan-derdaele.com

Official Fanpage: https://www.facebook.com/DylanDerdaele

Twitter: https://twitter.com/#!/DylanDerdaele

YouTube: http://www.youtube.com/dylanderdaele

Prospeed:  http://www.prospeed.be

Belgium Racing:  http://www.derdaele.be/belgiumracing/NL/team.php

auteur: Vincent Huybrechts