Tac Rally: Tsjoen op weg naar zijn 4de zege in Tielt

7 apr 2012

Pieter Tsjoen blijft ongeslagen sinds de start van de tweede manche van het BFO-BRC 2012. Hij is goed op weg om een vierde overwinning in de TAC Rally toe te voegen aan zijn rijk gevuld palmares. Na zijn winst in de openingsmanche in Landen, beseft de zevenvoudige Kampioen van België dat zijn belangrijkste tegenstander nu enkel nog concentratieverlies is: “De voorbije rally’s heb ik teveel foutjes gemaakt. Ik wil deze keer de concentratie niet verliezen. Ik ga een vlot tempo aanhouden, maar met een voldoende veiligheidsmarge. Ik voel me nu uitstekend in de C4.”

Voor de tweede plaats achter de ongenaakbare Pieter Tsjoen, bleef de strijd bijzonder hevig tussen Patrick Snijers en Freddy Loix. Maar, eens de proeven droger werden, kon de piloot van de Mini WRC een kleine voorsprong van een tiental seconden uitbouwen: “Ik moet logischerwijze voor Freddy finishen! Sinds deze ochtend, maken we stap voor stap progressie op het vlak van de set-up. Toch ben ik nog niet helemaal tevreden. Maar, ik wil absoluut voor Freddy eindigen…”

Mathias Viaene staat met zijn Subaru Impreza WRC S12 van team NCRS afgescheiden op de vierde plaats, want David Bonjean heeft meer dan twee minuten verloren. “We reden lek in het begin van de proef van Schuiferskapelle en we hebben het wiel niet gewisseld op de proef,” vertelde de piloot van de Peugeot 307 WRC. “Toen de band van de velg schoot, hebben we heel rustig de proef verder afgewerkt om niet van de baan te sukkelen zoals vorig jaar in de Rally van Wallonië. Langenakens, Lietaer et Verschueren zijn me gepasseerd. Maar, ik wil die twee laatstgenoemde piloten in de slotronde nog pakken…”

In Historic heeft Didier Vanwijnsberghe een beslissende kloof geslagen op Gunther Monnens, die met een afgebroken versnellingspook en een versnellingsbak geblokkeerd in derde veel tijd verloor. De derde plaats wordt voorlopig ingenomen door Dirk Deveux met zijn Escort, maar Chris Debyser zit hem op de hielen.

In het Criterium staat Kris Cools ruim aan de leiding met zijn Mitsubishi, voor de Subaru van Stefaan Tjoens, Alain Renkin en de verrassende Markus Meyer. Met zijn kleine Toyota Yaris is de jonge Duitstalige piloot onmiskenbaar de revelatie van deze wedstrijd.

auteur: Luc Huybrechts